Maarten Decombel

Biografie

Maarten Decombel is liefhebber van vele muziekjes en bezeten van alles waar snaren aan hangen. Zijn muzikale reis begint op zijn negende, hij ontdekt als tiener de folk en studeert gitaar (klassiek & jazz) aan het Hoger Conservatorium. De wereld van de open tuning is een echte openbaring en hij verdiept zich o.a. in de gitaarstemmingen DADGAD en CGCGCG. Zijn stijl valt het best te omschrijven als een unieke combinatie van krachtige energie en zachte lyriek.

Als mandolaspeler en componist bloeit hij helemaal open binnen Snaarmaarwaar, een powerfolk-trio dat algauw een stevige live reputatie opbouwt. Gestart in 2006, maken ze snel furore met hun unieke snarensound. Ze spelen vooral eigen composities met een onmiskenbare groove, stevig geworteld in de Europese folk. Bij het mandolinekwartet MANdolinMAN dan weer neemt Maarten de mandocello voor zijn rekening. Het viertal legt zich toe op de traditionele muziek uit Vlaanderen en voornamelijk de muziek die opgetekend werd door folkpionier Hubert Boone. Daarnaast is hij sinds 2002 al de vaste snarenman bij Naragonia Quartet, een gekende band binnen het balfolkcircuit

In 2011 brengt hij onder eigen naam “October Sunrise” uit, een heel persoonlijke luisterplaat op het kruispunt van folk en jazz. Zijn gitaarmuziek wordt mee ingekleurd door contrabas en drum en het trio krijgt heel goede kritieken. Recenter is hij aan het werk met het avontuurlijke trio Tondo: samen met de draailier van Gilles Chabenat en de basklarinet van Fred Pouget zoeken ze hun inspiratie op de snijlijn van hedendaagse kunst en traditionele muziek. Sinds 2018 wordt ook het duo met de Engelse singer-songwriter Jim Boyes te water gelaten, een formule waar Maarten met zijn gitaar opnieuw ongekende open-tuning-sferen mag verkennen.

Eerder op de muzikale reis speelde Maarten nog met Ialma, Lucilla Galeazzi, Carlo Rizzo, , Evelyne Girardon, Kevin Seddiki, Michel Godard Les Tisserands, Wör, Rémi Decker, Amorroma , Urban Trad, Christian Merveille, Filippo Gambetta, Eleonor en Griff,. Maarten geeft vaak folkstages gitaar/samenspel en is lesgever aan de muziekacademie van Deinze.

Projecten

Snaarmaarwaar
Tondo
Jim Boyes & Maarten Decombel
Naragonia Quartet
Mandolinman

MANdolinMAN - Old tunes, dusted down

Tondo - A toi, a moi

Maarten Decombel Trio - October Sunrise

Agenda

Naragonia quartet

4 april 2020 Snarrenschiff (Straatsburg, FR)

Spilar

17 april 2020 Westelfolk (Westerlo)

Spilar

18 april 2020 Muziekcentrum Dranouter

Snaarmaarwaar & Kardemimmit

20 mei 2020 Merode festival (Diest)

Spilar

20 mei 2020 Merodefestival (Diest)

Naragonia quartet

31 mei 2020 Loka Tierra festival (Lokeren)

Naragonia Quartet

26 juni 2020 Bals et Roses (Florenville)

Spilar

4 juli 2020 Duynewake (Bredene)

Tondo

14 juli 2020 Le Son Continu (Chateau D'Ars, FR)

Spilar

26 juli 2020 M'eire Morough (Dendermonde)

Spilar

8 augustus 2020 Dranouter festival

Spilar

24 augustus 2020 Folk on stage (Gooik)

Naragonia Quartet

30-31 augustus 2020 Shrewsbury (UK)

Naragonia Quartet

20 november 2020 WABE (Berlijn, DU)

Recent nieuws