Maarten Decombel

Maarten Decombel is liefhebber van vele muziekjes en bezeten van alles waar snaren aan hangen. Zijn muzikale reis begint op zijn negende, hij ontdekt als tiener de folk en studeert gitaar (klassiek & jazz) aan het Hoger Conservatorium. De wereld van de open tuning is een echte openbaring en hij verdiept zich o.a. in de gitaarstemmingen DADGAD en CGCGCG. Zijn stijl valt het best te omschrijven als een unieke combinatie van krachtige energie en zachte lyriek.

Als mandolaspeler en componist bloeit hij helemaal open binnen Snaarmaarwaar, een powerfolk-trio dat algauw een stevige live reputatie opbouwt. Gestart in 2006, maken ze snel furore met hun unieke snarensound. Ze spelen vooral eigen composities met een onmiskenbare groove, stevig geworteld in de Europese folk. Bij het mandolinekwartet MANdolinMAN dan weer neemt Maarten de mandocello voor zijn rekening. Het viertal legt zich toe op de traditionele muziek uit Vlaanderen en voornamelijk de muziek die opgetekend werd door folkpionier Hubert Boone. Daarnaast is hij sinds 2002 al de vaste snarenman bij Naragonia Quartet, een gekende band binnen het balfolkcircuit

In 2011 brengt hij onder eigen naam “October Sunrise” uit, een heel persoonlijke luisterplaat op het kruispunt van folk en jazz. Zijn gitaarmuziek wordt mee ingekleurd door contrabas en drum en het trio krijgt heel goede kritieken. Recenter is hij aan het werk met het avontuurlijke trio Tondo: samen met de draailier van Gilles Chabenat en de basklarinet van Fred Pouget zoeken ze hun inspiratie op de snijlijn van hedendaagse kunst en traditionele muziek. Sinds 2018 wordt ook het duo met de Engelse singer-songwriter Jim Boyes te water gelaten, een formule waar Maarten met zijn gitaar opnieuw ongekende open-tuning-sferen mag verkennen.

Eerder op de muzikale reis speelde Maarten nog met Ialma, Lucilla Galeazzi, Carlo Rizzo, , Evelyne Girardon, Kevin Seddiki, Michel Godard Les Tisserands, Wör, Rémi Decker, Amorroma , Urban Trad, Christian Merveille, Filippo Gambetta, Eleonor en Griff,. Maarten geeft vaak folkstages gitaar/samenspel en is lesgever aan de muziekacademie van Deinze.

MANdolinMAN - Old tunes, dusted down

Tondo - A toi, a moi

Maarten Decombel Trio - October Sunrise

Agenda

Amorroma

31 december 2018 Vier Intiem (Herk-De-Stad)

Naragonia Quartet

31 december 2018 Vier Intiem (Herk-De-Stad)

Maarten Decombel & Jim Boyes

12 januari 2019 Muziekcentrum (Dranouter)

Tondo

22-23 februari 2019 Winter School (Dorset, ENG)

Alegia e Liberta

19 maart 2019 Le Printemps Des Bretelles (Illkirch Graffenstaden, FR)

MANdolinMAN invites Liliane St.Pierre, Jan De Smet & Her Seele

3 april 2019 CC Sint-Niklaas (Sint-Niklaas)

MANdolinMAN invites Liliane St.Pierre, Jan De Smet & Her Seele

5 april 2019 CC Westerlo (Westerlo)

Tondo

24-27 april 2019 Spielkurs (Radis, D)

Recent nieuws