Maarten Decombel

Biografie

Maarten Decombel is liefhebber van vele muziekjes en bezeten van alles waar snaren aan hangen. Zijn muzikale reis begint op zijn negende, hij ontdekt als tiener de folk en studeert gitaar (klassiek & jazz) aan het Hoger Conservatorium. De wereld van de open tuning is een echte openbaring en hij verdiept zich o.a. in de gitaarstemmingen DADGAD en CGCGCG. Zijn stijl valt het best te omschrijven als een unieke combinatie van krachtige energie en zachte lyriek.

Als mandolaspeler en componist bloeit hij helemaal open binnen Snaarmaarwaar, een powerfolk-trio dat algauw een stevige live reputatie opbouwt. Bij het mandolinekwartet MANdolinMAN neemt Maarten dan weer de mandocello voor zijn rekening. Daarnaast is hij sinds 2002 al de vaste snarenman bij Naragonia Quartet, een gekende band binnen het balfolkcircuit.

In 2011 brengt hij onder eigen naam “October Sunrise” uit, een heel persoonlijke luisterplaat op het kruispunt van folk en jazz. Recenter is hij aan het werk met het avontuurlijke trio Tondo: samen met de draailier van Gilles Chabenat en de basklarinet van Fred Pouget zoeken ze hun inspiratie op de snijlijn van hedendaagse kunst en traditionele muziek. 

Sinds 2018 wordt ook het duo met de Engelse singer-songwriter Jim Boyes te water gelaten, een formule waar Maarten met zijn gitaar opnieuw ongekende open-tuning-sferen mag verkennen.  

In 2019 ontstond uit een project van Snaarmaarwaar met zangeres Eva Decombel een nieuwe groep: Spilar. Zij dompelen zowel parels uit eeuwenoude manuscripten als recentere songs onder in een West-Vlaams bad.

Maarten geeft vaak folkstages gitaar/samenspel en is lesgever aan de muziekacademie van Deinze.

Projecten

Snaarmaarwaar
Spilar
Tondo
Naragonia Quartet
Mandolinman

MANdolinMAN - Old tunes, dusted down

Tondo - A toi, a moi

Maarten Decombel Trio - October Sunrise

Agenda

Déjà Vu

31 maart 2023 Lebbeke

Spilar

7 april 2023 CC Leopoldsburg, Leopoldsburg

Déjà Vu

22 april 2023 CC De Zeepziederij Bree, CSN Herhaald

Déjà vu, CSN Hertaald

22 april 2023 CC De Zeepziederij (Bree)

Naragonia Quartet

27 april 2023 Spielkurs, Torgau (D)

Naragonia Quartet

28 april 2023 Spielkurs, Torgau (D)

Naragonia Quartet

29 april 2023 Spielkurs, Torgau (D)

Naragonia quartet

27-30 april 2023 Spielkurs (Torgau, D)

Naragonia Quartet

30 april 2023 Spielkurs, Torgau (D)

Naragonia Quartet

14 mei 2023 Romainville (FR) Folkbal

Naragonia quartet

14 mei 2023 Romainville (FR)

Naragonia Qaurtet

16 december 2023 30 CC, Stadsschouwburg Leuven

Recent nieuws