Osama Abdulrasol

Biografie

Osama Abdulrasol is een Irakese componist, qanunspeler en beeldend kunstenaar. Hij werd geboren in Babylon maar groeide op in de stad Karbala, een volgens sjiieten heilige stad waarbij muziek verboden is. In 1997 ontvluchtte hij Irak en verhuisde naar Gent.

Abdulrasol schreef muziek voor film en theater en speelt zowel met zijn eigen ensemble als met bands met verschillende achtergronden. Hij is een veelgevraagd solist in binnen- en buitenland. Zo speelde hij o.a. als solist voor het Nationaal Orkest van België en het Symfonieorkest Vlaanderen. In 2013 won hij de Cultuurprijs Stad Gent. Hij nam als muzikant ook mee de muziek op voor films als Turquaze van Kadir Balci en Black, van Adil El Arbi. In 2015 toerde hij o.a. met Lami Trio en met verschillende muziektheatervoorstellingen.

Momenteel speelt hij onder andere met zijn eigen projecten Zyriab’s Spirit en het Osama Abdulrasol Quintet. Op het podium vormen deze laatste 5 muzikanten met hun passie en virtuositeit een unieke combinatie en creëren ze een nieuwe en fascinerende klank in de wereldmuziek en de jazz.

Projecten

Osama Abdulrasol Quintet

Gypsy in Baghdad

78 sky

Ghaza

Agenda

Recent nieuws